05. 03. 2023

A máme po sezoně

​V sobotu pro tým Black Volley Beskydy těsným zápasem v Benátkách nad Jizerou skončila letošní extraligová sezona. Na jednu stranu jsme nepostoupili do Play Off, byť nám k tomu chyběl jeden jediný bod, na stranu druhou jsme si již před měsícem a půl zajistili vyhnutí se bojům o udržení v extraligové soutěži. Hrana úspěchu a neúspěchu bývá často velmi tenká a chvíli bude trvat než si sezonu detailně zanalyzujeme.

Rozhodování, jak pojmout poslední zápas nebylo jednoduché. Stále jsme živili naději na postup do vyřazovacích bojů v případě 3-bodového zisku, ale také jsme řešili sestavu s ohledem na křížení čtvrtfinále 1.ligy mužů Blue Volley Ostrava proti Liberci, za které hraje 7 mladíků působících v A týmu. Nakonec jsme se dohodli, že se pokusíme uspět na obou frontách a síly jsme rozložili. Předpokládaná základní sestava tak již odcestovala do Benátek v pátek, kde měla zajištěné ubytování a ranní předzápasový trénink. Věřili jsme, že byť oslabeni, zvládneme páteční čtvrtfinále 1. ligy, zbytek hráčů včetně mě se přesune následně dopoledne za ostatními. Sobotní zápas v Benátkách, kdy oběma družstvům šlo o postup se nesl v duchu současného volejbalu. Rozhodoval servis. Bohužel pro nás, jsme byli v prvním a třetím setu v této činnosti výrazně horší, a domácí rychle získali výrazný náskok. I když jsme v mezihře na tom byli o malinko lépe, sety jsme ztratili. Druhé dějství bylo z naší strany na podání o něco lepší, hra tak byla vyrovnanější a po dvou chybách domácích v koncovce jsme set získali. Ztráta třetího setu ale pro nás znamenala ztrátu nadějí na postup do Play Off, zatímco domácí potřebovali pro 100% jistotu ještě jeden bod získat. Z nás jako mávnutím kouzelného proutku spadly řetězy, které nás svazovaly, a my najednou začali předvádět volejbal, který umíme. Tlačili jsme servisem, soupeř nemohl útočit z příjmu a my tak využívali výborné obrany na síti. A když se k tomu přidaly i zákroky v poli, měli jsme najednou naopak navrch my. I přes některé zbytečné chyby v tie breaku jsme tak zápas dovedli do vítězného konce a rozloučili se tak s letošní extraligovou sezonou vítězstvím na venkovním hřišti.

Díky přesunu 4 hráčů základní sestavy před uzavírkou soupisek do sestupem ohroženého VK Ostrava jsme tak letos v Extralize dali příležitost osmnácti hráčům, z nichž více než polovina je ještě juniorského věku. Zda to byl krok správný směrem či nikoliv ukáže až čas. My ale touto cestou jdeme vědomě, protože věříme, že je správná. Výchova vlastních hráčů pro mužskou Extraligu potažmo národní tým stála u zrodu našeho projektu Volley Beskydy.

Chtěl bych poděkovat všem našim hráčům, trenérům, obchodním partnerům, rodičům, staff týmu, podporovatelům a fanouškům za jejich nezměrné úsilí, energii a souznění, se kterým nám celou sezonu pomáhali naplňovat naše volejbalové cíle a těšíme se v příští sezoně 2023/24.

Michal Provazník

Hlavní trenér